Splošno o filmu

Originalni naslov: Couleur de peau: Miel
Slovenski naslov: Medena koža
Država: Belgija, Francija, Južna Koreja, Švica
Format predvajanja: DCP ali Blu-ray
Dolžina: 75 minut
Jezik v francoščini s slovenskimi podnapisi
Primerna starost za ogled filma: Primerno za otroke od 10. leta dalje

Zgodba

Animirani dokumentarec Medena koža pripoveduje zgodbo avtorja stripov in so-režiserja filma Junga, ki je bil rojen leta 1965 v Koreji in leta 1971 posvojen v Belgijo. Ob koncu korejske vojne je bilo na tisoče korejskih otrok posvojenih na Zahod in Jung je bil eden izmed njih. Odraščal je kot edini Azijec v belgijski družini. Bil je problematičen otrok, ki ni zmogel najti pravega stika z okolico, zato se je zatekal v domišljijski svet in veliko risal. Na srečo mu je kljub mladostniškim težavam uspelo življenje obdržati na pravih tirnicah. Več let pozneje se je vrnil v Seul, da bi našel svojo biološko mamo ali pa preprosto zato, da bi preveril, koliko se v Koreji počuti doma. Odrasli Jung tako spretno izriše svojo lastno zgodbo o večnem iskanju identitete, polno humorja in osebnega uvida.

Image

Jung je film opisal z naslednjimi besedami:
»Film mi pomeni zgodbo o sprejemanju samega sebe. Če obstaja karkoli, kar želim, da bi se ohranilo, je to to. Zgodba skozi moje osebne izkušnje pripoveduje o odraslem, ki se vrača v svojo preteklost ter vnovič preučuje svojo zgodovino in pot, ki ga je vodila v sprejemanje sebe, kakršen je«.

Jung-sik JUN

Sorežiser in ilustrator

Jung-sik JUN (alias Jung) se je rodil 2. decembra 1965 v Seulu v Južni Koreji.
Leta 1971 ga je posvojila belgijska družina in dobil je novo ime: Jung HENIN. Študiral je humanistiko, nato pa leta 1985 začel obiskovati stripovski atelje Saint-Luc v Bruslju. V tem mestu je nadaljeval študij na likovni akademiji ter kratek čas študiral animirani film na šoli za vizualne umetnosti La Cambre. Ilustriral je kratke zgodbe za tednika Spirou in Tintin ter nato izdal svoj prvi album Yasuda. V letu 1997 je pri založbi Delcourt izšla serija Deklica in veter. Leta 2001 je v sodelovanju z Jee Yun pri isti založbi objavil serijo Kwaïdan, ki jo odlikujeta pretresljiva barvna lepota ter subtilna in pretanjena poezija, ki izhaja iz japonske pripovedke. Z Jee Yun je sodeloval tudi pri priredbi japonske erotične zgodbe Okiya. Leta 2007 je pri založbi Quadrants (Soleil) izšel prvi del njegove avtobiografske trilogije Medena koža, ki so jo tako bralci kot kritiki navdušeno sprejeli. Istoimenski animirani film je v kinodvorane prišel leta 2012. Po letih življenja v Belgiji je Jung nekaj časa prebival na Tajskem, od leta 2003 pa živi v Franciji.

Image

Laurent Boileau

Sorežiser in ilustrator

Boileau je bil rojen 24. septembra 1968 v francoskem Compiègnu.
Svojo profesionalno pot je začel kot chief operator in nato kot chief editor številnih dokumentarnih filmov za znane televizijske mreže (France 2, France 3, France 5, Canal +, planet ...). Leta 1999 se je prvič poskusil tudi v vlogi režiserja pri seriji Issues in Education, ki jih je Mosaic Films ustvaril za kanal France 5. Njegova ljubezen do stripovske oziroma grafične umetnosti ga je spodbudila k temu, da je ustvaril več filmskih prispevkov o tej umetniški zvrsti: Artisans of the imagination (France 3, 2004), Spirou, a renaissance (TLM, 2004), Franquin Gaston and company (France 5, RTBF, 2005), Horsesof paper (Equidia, 2006), Sokal, the art of fine (France 3, 2007) in Poland Marzi (TV Rennes 35, 2009). Ob 20. obletnici padca berlinskega zidu je za RTBF in Curiosphere.tv ustvaril animirano serijo, ki je bila distribuirana tudi na festivalu zgodovinskega filma v Pessacu. Poleg režije se ukvarja s popisovanjem dejavnosti BD (stripa) na Actuabd.com in spletni strani France Television, namenjeni animiranim stripom.

V preteklem letu, torej po Medeni koži, je sodeloval pri ustvarjanju še enega animiranega filma, tokrat je bil to kratkometražec o glasbi Attie Esterhuizen.

Image

Filmska zasedba

Režija: Jung, Laurent Boileau
Scenarij: Jung, Laurent Boileau (po Jungovem romanu v stripu)
Umetniški direktor: Jean-Jacques Lonni
Montaža: Ewin Ryckaert
Fotografija: Remon Fromont
Glasba: Siegfried Canto, Little Comet
Zvok: Quentin Collette, Matthieu Michaux
Animacija: Francetélévisions signature - Filière Production, La Station Animation, 2 Minutes Animation, Dreamwall, Nadasdy Film, Amopix
Glasovi: William Coryn, Christelle Cornil, Jean-Luc Couchard, Arthur Dubois, David Macaluso, Maxym Anciaux, David Murgia, Alayin Dubois, Aaricia Dubois, Cathy Boquet, Jazz Marlier, Mahé Collet, Pauline Souren, Nathalie Hons, Erico Salamone, Marie Du Bled
Producenti: Thomas Schmitt, Patrick Quinet, Nicolas Piccato
Produkcija: Mosaique Films, Artemis productions, France 3 Cinéma
Distribucija v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta