Novice

Jung pripoveduje o sebi

"Ista votlina ..."

 

Že dvajset let izdelujem stripe, neutrudno se lotevam iste tematike: izkoreninjenje, zapustitev, identiteta, Azija, bratje in sestre ... Moje ustvarjanje risb se je porodilo z željo, da bi skozi filter domišljije obravnaval teme, ki so mi blizu. Nekega dne sem se odločil, da se ne bom igral skrivalnic sam s sabo in začel sem ustvarjati Couleur de peau: Miel (Medena koža), svojo avtobiografijo v stripu ...

 

Zame je bilo pomembno, da spregovorim o posvojitvi in še posebej o mednarodnih korejskih posvojitvah. Kako sem doživljal zapustitev, zanikanje svojih korejskih korenin, samodestruktivnost, svojo povezavo z neko drugo kulturo Daljnega vzhoda, Japonsko, državo, na katero bi lahko bil ponosen, ter zgodovinsko sovražnico Južne Koreje. Poleg te problematike se je pojavila tudi problematika biološke in krušne matere ter moja integracija med brate in sestre, sprejetje moje drugačnosti in ponovna izgradnja samega sebe.

 

Redno prejemam zelo ganljiva pisma bralcev, ki se mi zahvaljujejo, da sem ustvaril to knjigo, pa tudi od krušnih staršev, ki po njeni zaslugi bolje razumejo svoje otroke. Še celo neki zdravnik mi je rekel, da bo uporabil moj strip.

 

Takšnega odziva bralcev nisem pričakoval. Film  je nedvomno zanimivejši medij od stripa, ker vključuje trud večje skupine. Sicer pa pri risanju nisem več sam. Sodelovati moram s tretjimi osebami: tehniki, producenti, skupaj približno 150 ljudmi ... Poskrbeti moram, da gresta obe skupini v pravo smer. Naposled je tečaja le konec in rezultat je prelep, res je čudovit! Ne obžalujem, da sem začasno zamenjal svoje pero in čopiče za kamero.

 

Orodja so drugačna, vendar je zgodba vedno enaka; še vedno sem na svojem najljubšem teritoriju, raziskujem isto votlino, neskončno iskanje identitete, ki se vedno razvija, je v teku.

 

Film Medena koža nas včasih popelje dlje kot moja risana zgodba. Gibanje, glasovi, zvočni efekti, glasba in pripovedovanje pripomorejo k močnejšemu čustvenemu naboju. Film je bil ustvarjen v skladu s pravili pripovedovanja v kinu, vendar pa nas je avtobiografska razsežnost te avanture vodila v to, da smo se otresli določenih navad in poiskali lastno pot, svojo lastno identiteto. Zmes resničnih posnetkov, tridimenzionalne animacije, dvodimenzionalne risbe in njuno mešanje naredijo ta film edinstven. To je ozadje, ki je določilo obliko.

 

Gradivo je resnično in stvari je bilo na risalni deski težko popolnoma fiksirati. Vse je ostalo v gibanju povsem do zadnjega. Film, katerega poglavitna tematika je iskanje identitete, ne more biti čisto podoben drugim. Enako velja za njegovo »izdelavo« ...

 

Kakorkoli že, končni smoter velja za vse in njegova univerzalnost bi se morala dotakniti človeških src ...

 

Jung

©2018 Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. XHTML, CSS. ©2010 Avtorji.
Medena koža | Distribucija 2 Koluta