Novice

Več o korejski vojni - II.del

KOREJSKA VOJNA, VOJNA V KATERI NI ZMAGAL NIHČE - II.del

pripravil dr. Dušan Nečak

 

Namen ZDA je bil na Daljnem vzhodu ustvariti »protiobalo« ameriški pacifiški obali, ki so jo izgubili z ustanovitvijo komunistične Kitajske in izrinjenostjo njihovega varovanca Čangkajška na Formozo oziroma Tajvan.

 

Za začetek vojne naj bi bili torej »krivi« obe strani. Nekateri zgodovinarji so mnenja, da je k izbruhu vojne v mnogo čem prispeval protikomunistični korupcijski režim Syngmana Rheeja, ki si je želel enotnost dežele tudi iz legitimnih razlogov.

 

O tem, kako se je vojna začela, obstaja več razlag in še danes ni popolnoma jasno. Dejstvo je, da je na razmejitveni črti na 38. vzporedniku redno prihajalo do manjših ali večjih oboroženih prask. Zahodno različico začetka napada lahko označimo z naslednjim javljanjem državnega sekretarja Deana Achesona predsedniku Harry Truman, ki je bil tačas v podeželskem Independenceu v Missouriju: »Gospod predsednik, zelo resne novice imam. Severni Korejci so vdrli v Južno Korejo. Na 250 km dolgi fronti med Rumenim in Japonskim morjem je krenilo v napad 7 pehotnih divizij ob podpori 150 tankov T-34. To je bila glavnina oklepnih enot severnokorejske armade, ki je imela tudi okrog 180 letal, med njim 40 lovcev in 70 bombnikov..« Vojna se je začela in trajala krvava tri leta.

 

Medtem ko je bilo nemško vprašanje v Evropi v prelomnem letu 1989/1990 rešeno, pa je pri azijskem »nemškem vprašanju« vse do danes ostal status quo. Korejska vojna ni rešila ničesar. V njej se je bojevalo nekaj milijonov ljudi, življenje je samo na strani sil OZN izgubilo skoraj pol milijona ljudi, več kot toliko pa je bilo ranjenih, pregnancev in brezdomcev pa ni štel nihče. Na severni strni je bilo 1,5 milijona žrtev, v vojni je umrlo tudi okoli 2,5 milijona civilistov. Na obeh straneh so bile angažirane velike vojaške zmogljivosti in Koreja je bila spremenjena v vojaški poligon, na katerem so Američani prvič uporabili helikopterje, prvič požigali z napalmom, Rusi pa prvič nastopili z novim letalom MiG-15. Bila je vojna velikih ofenziv in spremenljive bojne sreče ter globalno, tako vojaško kot tudi politično-ideološko, »generalka« za kasnejšo in še silovitejšo ameriško fazo vietnamsko vojno. Zmagal ni v tej vojni nihče, izgubili pa so mnogi, predvsem civilno prebivalstvo in še posebej otroci.

©2018 Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. XHTML, CSS. ©2010 Avtorji.
Medena koža | Distribucija 2 Koluta